Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ederken gözler yapılacak zam oranına çevrildi. Karayolları, demiryolları, bakanlıklar, üniversiteler, elektrik üretim santralı ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurumlarında çalışan 600 bin işçinin alacağı zam oranı için temaslar sürüyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak zam taleplerini geçtiğimiz Şubat ayında Bakanlığa sunmuştu. Mayıs ayında da görüşmeler TÜHİS’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan görüşmelerde sona gelindiğini aktarmıştı. Peki Kamu işçisi toplu sözleşme zammı yüzde kaç olacak? İşte, kamu işçisi toplu sözleşme zammıyla ilgili son gelişmeler…
Kamu işçisi toplu sözleşme zammı için işçi ve işveren taraflarının görüşmeleri devam ediyor. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ücret artışının yanı sıra çalışma koşulları ve sosyal haklarında yapılan görüşmelerde ele alındığını duyurdu. Mayıs ayı gelmeden teklif sunulması gerektiğini aktaran Ağar, beklentileri karşılayacak bir teklif olması gerektiğini ifade etti. Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak çalışanlar ise toplu sözleşme zammına ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. İşçi tarafından beklenti belli olurken gözler Mayıs ayı sonu beklenmeye başlandı. Peki Kamu işçisi toplu sözleşme zammı ne kadar olacak? İşte, yapılan son açıklamalar…TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, taleplerin yer aldığı taslağı 27 Şubat’ta hükümete sunduklarını vurgularken aradan geçen zamanda zam teklifi gelmediğini vurguladı. Ağar, Mayıs ayı sonuna vurgu yaparken “ Birçok iş yerinde grev sürecine yaklaşıyoruz, mayıs ayı bitmeden ilk teklif kesinlikle masaya gelmeli. Teklifin gelmesi pazarlık sürecinin başlaması için gerekli. 600 bin işçi, aileleriyle birlikte 2-3 milyon insan gelecek teklife odaklandı. Hükümetten beklentileri karşılayacak bir teklif sunmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak hazırladıkları taslakta, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi, bu artışın ardından ücretlere 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer altı aylık dönemleri için ise yüzde 25 zam yapılması ve bunun üzerine yüzde 10 refah payı verilmesi talep edilmişti.Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, diğer tüm sözleşmeleri de yakından ilgilendirmesi bakımında önem taşıyor.Bu sözleşmelerin başında ise yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri geliyor.Söz konusu Protokol, memurların toplu sözleşmesi gibi 160 binden fazla işçiyi kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerini de ilgilendiriyor.
Kamu işçisinin zam pazarlığında artık son sürece girildi. Hükümet, üçüncü ve son zam teklifini 2025’in ilk 6 ayı için yüzden 17’den yüzde 24’e çıkardı. Yaklaşık 600 bin kamu işçisi 2025-2026 yılında geçerli olacak zam oranının belirlenmesine yönelik bugün önemli bir gelişme gerçekleşti. Hükümet, kamu işçilerine son zam teklifini iletti. Toplantı 15 dakika sürdü. İŞTE YENİ TEKLİF…
Elektrikli araçların en büyük dezavantajı tarihe karışıyor. Çinli otomotiv devi BYD’nin geliştirdiği yeni teknoloji, sadece 5 dakikada 400 kilometrelik menzil sunarak içten yanmalı motorlu araçlara ciddi bir meydan okuma başlatıyor.
Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Ali Emre Ballı, FKB bünyesindeki sektörlerin mali verilerinde geçen yılın aynı dönemine göre artışlar görüldüğünü belirterek, “Bankacılık dışı finans sektörü şirketlerinin, işlem hacminin yüzde 73, aktif büyüklüğünün yüzde 50, öz kaynaklarının ise yüzde 69 büyüdüğünü görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.