Islak mayo uyarısı!

Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışı, kalabalık ortamlar, bazı havuzlardaki hijyen şartlarının yetersiz olması, uzun süre ıslak mayo ile kalmak ve kirli deniz suyu gibi etkenler enfeksiyon riskini ar…Devamı için tıklayınız
Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışı, kalabalık ortamlar, bazı havuzlardaki hijyen şartlarının yetersiz olması, uzun süre ıslak mayo ile kalmak ve kirli deniz suyu gibi etkenler enfeksiyon riskini ar…Devamı için tıklayınız
Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi
Sağlıklı beslenme denildiğinde akla gelen ilk şeyin bol sebze ve meyve tüketmek olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak bu öneri, göz ardı edilmemesi gereken bir konuyu da beraberinde getiriyor; pestisitler…” dedi. Tarımda kullanılan bu kimyasal maddelerin, ürünleri zararlılardan koruma amacıyla kullanıldığını, fakat insan sağlığına etkilerinin önemli olduğunu vurgulayan Yiğit, “2025 yılının başlarında, Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen bazı tarım ürünleri, özellikle kuru incir ve asma yaprağı, pestisit ve aflatoksin kalıntıları nedeniyle gümrüklerden geri çevrildi. Bu gelişmeler, pestisit konusunun sadece ihracatı değil, sofralarımıza gelen ürünleri de ilgilendiren önemli bir mesele olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
Bazı kanser türleriyle ilişkilendiriliyor
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, pestisit maruziyetinin hormonal bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirildiğini hatırlatanBeslenme ve Diyet Uzmanı HülyaYiğit, “Özellikle ergenlik dönemindeki bireyler, gelişim süreçlerinde oldukları için bu tür kimyasallara karşı daha duyarlıdır.Araştırmalar, pestisit maruziyetinin çocuk ve ergenlerde dikkat eksikliği ve davranışsal bozukluk riskini artırabileceğini gösteriyor” dedi.
Bu durumda ‘Sebze-meyve yemeyelim mi?’ diye sormanın doğal olduğunu aktaran Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:
Tabağa konulan yiyeceğin nasıl üretildiğiyle de doğrudan ilişkili
Pestisit kalıntılarının en çok hangi ürünlerde görüldüğünün her yıl bağımsız kuruluşlar tarafından kamuoyuyla paylaşıldığına işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı HülyaYiğit, “ABD merkezli bağımsız bir çevre sağlığı kuruluşu olanÇevresel Çalışma Grubu(EWG), her yıl en fazla ve en az pestisit içeren ürünleri sıralar” dedi. Bu verilere değinen Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:
Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının düzenlemesiyle 25 farklı kanser alt türünün tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacının yanı sıra kistik fibrozis hastalarının uzun süredir beklediği ilaç da geri ödeme kapsamına alınacak
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, küresel iklim değişikliğine bağlı mevsimlerin kaymasının polen mevsimini de etkilediğini bildirdi
Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – 92 yaşındaki Şerife Ay’ın bilinen ciddi bir sağlık sorunu yoktu. Eşini kaybettikten sonra Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan çocuklarının yanına taşınmış, hayatına sakin bir şekilde devam ediyordu. Ancak 5 Şubat sabahı her şey değişti. Karnında aniden başlayan şiddetli ağrı kısa sürede kusma nöbetlerine dönüştü. Endişelenen çocukları vakit kaybetmeden onu hastaneye götürdü. Yapılan tetkikler doktorları bile şaşkına çevirdi: Ay’ın mide ve ince bağırsağında çok sayıda yabancı cisim vardı. Üstelik kan değerleri de normalin oldukça üzerindeydi. Acil olarak ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağını tıkayan 4 santimetrelik taş çıkarıldı. Ancak asıl şok, operasyon sırasında yaşandı. Doktorların ifadesine göre bu taş, bağırsaktaki çürüme ve delinmeye neden olan yığınların yalnızca başlangıcıydı.
Şerife Ay
AA’nın haberine göre Zonguldak BEUN Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonda ince bağırsağın çürüyen ve delinen kısımları doktorlar tarafından alındı ve sağlıklı bölümleriyle birleştirildi. Şerife Ay’ın yaşadığı sağlık sorununun bir numaralı nedeni midesinden çıkan 28 hurma ve 35 zeytin çekirdeğiydi. Üstelik toplam 63 çekirdeğin yanı sıra hurma çekirdeklerinin sertleşmesiyle oluşan 5-6 santimetre büyüklüğünde 5 taş da çıkarıldı. 2 saat süren ameliyatın ardından 5 günlük yoğun bakım sürecini tamamlayan Şerife Ay sağlığına kavuştu.
‘ÇEKİRDEKLERİ AYIRACAKTIM, SUÇ BENDE’
Hurma ve zeytin yemeyi çok seven Şerife Ay’ın midesinde biriken 63 çekirdek ve taşlaşmış parçalar yılların birikimiydi. Hurma ve zeytin yerken yuttuğu çekirdeklerin ona bu kadar zarar vereceğini bilmiyordu. Sağlığına kavuştuktan sonra verdiği röportajda şu cümleleri kullanarak hem kendi sürecini anlattı hem de aynı hatayı yapan kişileri uyardı:
92 yaşındaki Şerife Ay, hurma ve zeytin çekirdeklerini yutan ilk kişi değil. Üstelik bunu yapanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Çünkü halk arasında yıllardır dolaşan yanlış bir bilgi var. Hurma ve zeytin çekirdeklerinin zararsız olduğu, hatta bazılarına göre mideye inmeden yemek borusunda erimeye başladığı düşünülüyor. Ancak bu iddiaların hiçbir bilimsel dayanağı yok. Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. A. EmreYıldırım dakulağa hoş gelen bu iddiaların yalnızca bir hayâl ürünü olduğunu ve aslında ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğinin altını çiziyor.
DOĞAL OLUNCA FAYDALI DA OLMUYOR
Prof. Dr.Yıldırım, bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmaların zeytin çekirdeği yutmanın faydalı olduğuna dair hiçbir geçerli veri ortaya koymadığını, bazı deneysel çalışmalarda yeşil zeytin çekirdeğin laboratuvar ortamında asitle parçalandığında hücresel düzeyde iltihap azaltıcı, ağrı kesici ve antioksidan etkiler gösterebileceğini belirtti. Ancak hiçbir insan çalışmasında bu etkilerin doğrulanmadığını ve zeytin çekirdeğinin tedavi edici veya hastalık önleyici bir ajan olarak önerilmediğini de ekledi. Çekirdeğin insan midesinde sindirilerek parçalanabileceğine ve yararlı maddelerinin kan dolaşımına geçtiğine dair kanıt bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. A. EmreYıldırım,“Sağlık açısından hiçbir kanıtı olmayan bir uygulamanın ‘doğal’ olduğu gerekçesiyle faydalı kabul edilmesi mümkün değil” dedi.
‘OLUŞAN TAŞ KÜMELERİ İÇİN OPERASYON ŞART’
Yutulan sert çekirdeklerin mide ve bağırsaklarda birikerek tıkanıklık, bağırsak delinmesi ve hatta apandisit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dair birçok vakanın bilimsel literatürde belgelendiğini belirten Prof. Dr. A. EmreYıldırım, “Özellikle sindirim sisteminde ‘taş kümesi’ oluşturmuş çekirdeklerin cerrahi müdahale gerektiren komplikasyonlara neden olduğu biliniyor. Öyle ki birçok hasta ancak ameliyatla bu sağlık problemlerinden kurtulabilir“ açıklamasını yaptı.
Gastroenteroloji uzmanları tarafından mide şikayetleri nedeniyle yapılan endoskopik incelemelerde zeytin çekirdeğinin mide içinde görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Yıldırım, karşılaştığı bir vakayı da şöyle anlattı:
Prof. Dr. A. EmreYıldırım, “Tıpkı zeytin ve hurma çekirdeğindeki gibi erik, şeftali ve kayısı türünde sert çekirdek içeren meyvelerin kendileri sağlıklı olsa da çekirdeklerinin faydalı olduğuna dair iddialar bilimsel gerçeklerden uzaktır“ diye de ekledi.
SAKIZ VE KARPUZ DA AYNI DERECEDE TEHLİKELİ
Meyve çekirdeklerinin yanı sıra sakız yutmanın da zararsız olduğuna dair yaygın bir inanış var. Hatta çoğu kişi, sakızın sindirilemese bile dışkıyla atıldığını, bu yüzden bir zararının olmadığını düşünüyor. Ancak bu düşünce son derece yanıltıcı olabilir, “Bir kereden bir şey olmaz” rehavetine kapılmak ciddi sonuçlar doğurabilir.Prof. Dr. A. EmreYıldırım sakızın da tıpkı çekirdek gibi midede en çok taşlaşan, mide ve ince bağırsağı tıkayan maddeler arasında yer aldığının altını çizdi.
Gerek bilerek gerek yanlışlıkla irili ufaklı meyvelerin keskin ya da yumuşak çekirdeklerini yutmuş olun Prof. Dr. A. EmreYıldırım’a göre çekirdeklerin adediyle ilgili net bir şey söylemek mümkün değil. Hastanın anatomisi, bağırsak yapısına veya bağırsağında darlık olup olmamasına göre tek bir çekirdek yutmak bile sıkıntı yaratabilir.Prof. Dr. A. EmreYıldırım geleneksel ve bilimsel geçerliliği olmayan yöntemlerin tehlikesini hatırlatarak sözlerini şöyle noktaladı:“Modern tıbbın ve uzman hekimlerin önerilerine güvenmeli, kulaktan dolma bilgilerle sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız.”
Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu