Çikolata kalbe iyi gelir mi? Araştırma sonuçları ezber bozdu
Yapılan araştırmalar, genellikle sağlıksız beslenme ile ilişkilendirilen çikolatanın, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu.


Çikolata ve kakao, tıpkı yaban mersini, elma ve çilek gibi flavonoid açısından zengin bitkisel besinler içerir. Özellikle bitter çikolata, en yüksek flavonoid oranına sahip çikolata türüdür. Haftalık düzenli tüketimi, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, kakaonun kan basıncı ve damar fonksiyonları üzerindeki etkisi incelenmiş ve kakaoda doğal olarak bulunan polifenol flavonoidlerin, kalp-damar hastalıkları ile felç riskini düşürebileceği sonucuna varılmıştır.

Amerikan Kalp Derneği’nin yayımladığı bir çalışmada, bitter çikolatanın bademle birlikte günlük olarak tüketilmesinin, LDL seviyelerini yalnızca bir ayda yüzde 7 oranında azaltabileceği belirtildi. Yine de, yalnızca bitter çikolatanın kolesterolü düşürdüğüne dair sınırlı sayıda çalışma bulunduğu belirtiliyor.

Özellikle bitter çikolatanın, magnezyum açısından zengin bir kaynak olduğu biliniyor. Ortalama 28 gramlık bir bitter çikolata porsiyonunda yaklaşık 65 mg magnezyum bulunuyor. Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonlarının düzgün çalışmasında ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesinde önemli rol oynayan temel bir mineral olarak öne çıkıyor.