Sağlıklı atıştırmalıklar arasında zirvede yer alan badem, yüksek besin değerleri ve sayısız faydasıyla dikkat çekiyor. Lif, protein, sağlıklı yağlar, E vitamini, magnezyum ve antioksidanlar bakımından zengin bu kuruyemiş, kalp sağlığını desteklemesinden kan şekeri düzenlemesine kadar pek çok olumlu etkiyle öne çıkıyor. Ancak uzmanlar, bademin aşırı tüketiminin görmezden gelinen bir dizi sağlık sorununu da beraberinde getirebileceği konusunda uyarıyor.
Badem, içeriğindeki fitik asit nedeniyle bağırsaklarda kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin emilimini engelleyebilir. Bu etki, özellikle bitkisel bazlı beslenen ya da sık kuruyemiş tüketen bireyler için zamanla mineral eksikliklerine ve bağışıklık sistemi zayıflamasına yol açabilir.Lif açısından zengin olması nedeniyle sindirimi destekleyen badem, fazla miktarda tüketildiğinde özellikle yeterli su alınmadığında sindirim sistemi üzerinde baskı oluşturabilir. Şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi sorunlar bu durumun başlıca belirtileri arasında.Yaklaşık 23 gram badem 160 kalori içerir. “Sağlıklı” olarak etiketlenmiş olsa da bademin aşırı tüketimi, gün içinde farkında olmadan yüzlerce kalori fazlası alımına yol açabilir. Bu durum özellikle badem sütü, unu veya ezmesi gibi formlarda tüketildiğinde daha da riskli hale geliyor.Günde birkaç porsiyon badem, E vitamini alımını önerilen sınırların üzerine çıkarabilir. Aşırı E vitamini; baş ağrısı, yorgunluk, mide sorunları ve kan pıhtılaşmasında bozulma gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin dikkatli olması gerekiyor.Badem, yüksek miktarda oksalat içerir. Aşırı oksalat alımı ise böbrek taşı riskini artırabilir. Ayrıca piyasada yaygın olarak bulunmayan acı badem türü, siyanür öncülü olan amigdalin maddesi içerir. Çiğ tüketilen birkaç acı badem dahi ciddi zehirlenmelere hatta ölüme yol açabilir.Fındık alerjisi geçmişi olmayan bireylerde bile zamanla alerjik hassasiyet gelişebilir. Badem tüketimi sonrası kurdeşen, nefes darlığı ya da tansiyon düşüklüğü gibi semptomlar görülmesi halinde vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması öneriliyor.Uzmanlar, bademin tüm faydalarından yararlanmak için günlük tüketim miktarının 10–15 adet ile sınırlandırılması gerektiğini belirtiyor. Bademlerin suda bekletilmesi ya da kabuklarının soyulması, sindirimi kolaylaştırarak anti-besin içeriklerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca farklı kuruyemişlerle dönüşümlü tüketim önerilerek, potansiyel birikim ve olası yan etkilerin önüne geçilmesi hedefleniyor.Badem, sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olabilir ancak unutulmamalı ki “fazlası her şeyin zararıdır.” Dengeli bir beslenme için ölçülü tüketim, çeşitlilik ve dikkatli gözlem hayati önem taşıyor.
Hafıza kaybı ile tanıdığımız demans, aslında ilk sinyallerini gündelik sohbetlerde veriyor. Uzmanlara göre, konuşmalar sırasında fark edilen küçük değişiklikler, erken tanı için büyük önem taşıyor. Demans genellikle hafıza kaybı, yön bulma güçlüğü ya da yüzleri tanımama gibi belirtilerle özdeşleştirilse de, hastalığın ilk işaretleri çok daha ince olabilir. Yapılan son araştırmalar ve uzman gözlemleri, günlük konuşmalarda…
Toplumda gün geçtikçe daha fazlasına şahit olduğumuz bazı etik dışı davranışların, derin bir ahlaki erozyonun işareti olduğu öne sürülüyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hakan Türkçapar, bu ahlaki çöküşün, çeşitli nedenleri olabileceğini savunuyor. “Dolandırıcılar ‘yurt dışında iş imkanı’ yalanıyla … kişiyi kandırarak yaklaşık X milyon lira vurgun yaptılar. Dolandırıcı XY mahkemeye götürülürken ‘Neden yaptınız’ diye soran gazetecilere…
Gazeteci Judith Fein ve Dr. Sanam Hafeez, birinin güvenilir olup olmadığını anlamanın yollarını paylaştı. Güvenilir kişilerin anlatılanları dikkatlice dinlediklerini söyleyen Fein, bu kişilerin sık sık jest ve mimiklere başvurduklarının da altını çizdi. Bir diğer güven uyandıran davranışın ise rahatsız edici olmayan göz teması olduğu belirtildi. Ünlü gazeteci, güvenilir kişilerin karşılarındaki insana sık sık sorular sorduklarını…
İltifatlar, çoğu zaman ilişkilerde sevgi ve takdirin bir göstergesi olarak kabul edilir. “Çok güzel görünüyorsun” ya da “çok iyi yemek yapıyorsun” gibi sözler, çiftler arasında genellikle olumlu bir hava yaratır. Ancak, uzmanlar bu tür ifadelerin ilişkilerde beklenmedik olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. DailyMail’de yer alan habere göre; İltifatlar, karşınızdaki kişiyi mutlu etmek için söylenen hoş…
Kendinizi utangaç biri olarak tanımlar mısınız? Sosyal bir ortama girerken ayaklarınızın geri geri gittiği olur mu? Cevaplarınız EVET mi? Klinik Psikolog, Psikoterapist Dr. Yasemin Meriç Kazdal ntv.com.tr okurlarına özel yazdı. İlk kez girdiğiniz bir ortamda bir süre çekingenlik yaşamanız gayet doğaldır. Ancak uzun süredir tanıdığınız bireylerin bulunduğu bir ortamda bile zihniniz performansınızı düşünüp, bunu bir…