Kilo verdiren mikro egzersiz: Sadece 30 saniye sürüyor

Kilo verdiren mikro egzersiz: Sadece 30 saniye sürüyor

Kilo verdiren mikro egzersiz: Sadece 30 saniye sürüyor

Yeni araştırmalar, yalnızca 30 saniyelik kısa yürüyüşlerin bile sağlıklı kalmak için yeterli olabileceğini ortaya koyuyor.

Mikro yürüyüşler; 10 ila 30 saniye arasında süren, ardından kısa bir ara verilen kısa yürüyüşler olarak tanımlanıyor. Ofiste küçük bir tur atmak ya da merdiven çıkmak gibi basit hareketlerle uygulanabiliyor.
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan bir çalışmada, farklı uzunluklardaki yürüyüşlerin vücuda etkisi incelendi. Katılımcılar, 10 saniye ile 4 dakika arasında değişen sürelerle koşu bandında yürüdü ya da merdiven çıktı.
Sonuçlar, kısa süreli ve hızlı yürüyüşlerin, aynı mesafeyi daha uzun sürede ve yavaş yürüyenlere kıyasla yüzde 60’a kadar daha fazla enerji harcattığını gösterdi. Enerji harcaması arttıkça metabolizma hızlanıyor ve kalori yakımı da artıyor.
Daily Mail’de yer alan habere göre, dünya genelinde her dört yetişkinden biri, yeterince fiziksel aktivite yapmıyor. ABD’de ise neredeyse her iki kişiden biri fazla kilolu ya da obez.
Uzmanlara göre, yılda yaklaşık 300 bin ölüm, yetersiz fiziksel aktivite ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor.
Dr. Zulia Frost, mikro yürüyüşlerin özellikle hareketsiz yaşam süren bireyler veya iyileşme dönemindeki kişiler için etkili ve ulaşılabilir bir hareket şekli olduğunu söylüyor.
Yemeklerden sonra birkaç dakikalık yürüyüş bile sindirime yardımcı oluyor ve kan şekeri seviyelerini dengeliyor. Gün içine yayılan kısa hareketler, kalori yakımını artırmasının yanı sıra metabolizmayı da destekliyor.
Uzun süre oturmak, sırt ağrısı ve enerji düşüklüğüne neden olabiliyor. Her saat başı yapılacak 5 dakikalık yürüyüşler; kan dolaşımını artırıyor, konsantrasyonu güçlendiriyor ve yorgunluğu azaltıyor.
Yakın zamanda yapılan ve yaklaşık 60 çalışmanın analiz edildiği bir değerlendirmede, günde 7 bin adımın da sağlığa çeşitli faydaları olduğu gözlemlendi.
160 bin kişinin sağlık verilerine dayanan çalışmaya göre, günde 7 bin adım atanların kalp hastalığı riskinin yüzde 25, demans riskinin ise yüzde 38 azaldığı belirlendi. Bu seviyede yürüyüş yapan bireylerin depresyon yaşama olasılığı da, günde sadece 2 bin adım atanlara göre daha düşük çıktı.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir