Bağırsak sağlığının kilo yönetiminde etkili olduğu söyleniyor. Stres, antibiyotikler ve işlenmiş gıdalar gibi faktörlerden etkilenen dengesiz bir bağırsak mikrobiyomu, metabolizmayı ve hormon düzenlemesini bozarak kilo alımına ve isteklere yol açıyor. Uzmanlar, lif açısından zengin diyetler, fermente gıdalar, egzersiz ve stres yönetimi teknikleriyle bağırsak sağlığını iyileştirmeyi öneriyor.
Son birkaç yıldır, kilo alımı ve sürekli açlık gibi vücudun sağlık sorunlarının çoğunun mideden kaynaklanabileceği konusunda artan tıbbi görüşler var. Düzenli yemek veya ölçülü porsiyonlara rağmen açıklanamayan kilo kaybı veya alımı olan için çözüm, yedikleri yiyeceklerde değil, vücudun onu işleme ve sindirme biçiminde yatıyor olabilir.Bağırsak veya gastrointestinal sistem, bağırsak mikrobiyomu adı verilen şeyi oluşturan trilyonlarca bakteri tarafından mesken tutulmaktadır. Bu karmaşık mikroorganizma topluluğu, sindirimden ve besin tüketiminden bağışıklığa, metabolizmaya ve hatta ruh haline kadar her şeyi belirler. Bu denge, disbiyoz adı verilen bir süreçle bozulursa, kilo alımına, şişkinliğe, yorgunluğa ve sağlıksız yiyeceklere olan isteklere yol açan bir dizi metabolik ve hormonal reaksiyonu tetikleyebilir.İşte vücut ağırlığının bağırsak sağlığından nasıl etkilendiği:Bazı bağırsak bakterisi türleri, yiyeceklerin parçalanmasından ve doğrudan enerjiye dönüştürülmesinden sorumludur. Dengesizlikleri metabolizmayı yavaşlatır ve kalori tüketimi daha yüksek olmasa bile vücutta yağ depolanmasına yol açar.Çeşitliliği olmayan bir bağırsak, iştahı ve yağ yakımını bastırdığı kanıtlanmış daha az kısa zincirli yağ asidi de salabilir.Sağlıksız bir bağırsak, ghrelin (açlık hormonu) seviyelerini yükseltebilir ve leptin (tokluk hormonu) seviyesini düşürebilir ve bu da bireyleri daha sık aç bırakabilir. Bu dengesizlik, özellikle şeker ve işlenmiş gıdalara yönelik sürekli isteklere neden olabilir; bu, öngörülemeyen yeme alışkanlıklarına sahip çoğu Hintli hastanın dile getirdiği bir şikayettir.Antibiyotiklerin aşırı kullanımı ve hatta aşırı işlenmiş gıdaların tüketimi bağırsak astarını tahrip edebilir ve yararlı bakterileri yok edebilir. Kendi kendine ilaç verme ve antibiyotiklerin sık kullanımı son derece yaygındır ve kronik sindirim dengesizliklerine yol açar.Stres, bağırsak mikrobiyotasını değiştirebilir ve iltihabı artırabilir. Sindirim sistemi ve beyin arasındaki bağırsak-beyin ekseni iki yönlü iletişimi, stresin sindirim ve iştah düzenlemesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu ima eder.KİLO YÖNETİMİ İÇİN BAĞIRSAK SAĞLIĞI NASIL DÜZELİR? Sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalarla diyet lifini artırın.
İyi bakterileri geri kazandırmak için yoğurt, ayran, idli ve dosa gibi fermente gıdalar yiyin.
Antibiyotikleri aşırı kullanmayın.
Günlük egzersiz yapın ve yoga veya meditasyonla stresi yönetin.
Tıbbi gözetim altında probiyotik alın. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
Vücudunuzun sirkadiyen ritim adı verilen doğal bir saati vardır. Bu saat, ne zaman uykulu hissedeceğinizi ve ne zaman uyanacağınızı işaret eder. Güneş batarken ve hava kararırken beyniniz, uykuya hazırlanmanıza yardımcı olan bir hormon olan melatonin salgılar. Çok geç yatarsanız, vücudunuzun saatini karıştırabilir ve uykuya dalmayı veya uykuya dalmayı zorlaştırabilirsiniz. Uykunun sağlığımız için son derece önemli…
Gaziantep’te yaşayan 48 yaşındaki Sema Sarraf, sahibi olduğu yöresel yemekler üreten işletmesinde beş kadına istihdam sağlıyor. 4 çocuk annesi Sema Sarraf, yaklaşık 5 yıl önce eşi vefat edince yuvalama, içli köfte, mantı ile kente ait yöresel yemeklerin hazırlandığı bir işletmede çalışmaya başladı. İşletmede 5 ay işçi olarak çalışan Sema Sarraf, daha sonra çocuklarının da desteğiyle…
Trabzon’da yaz mevsiminin gelişi ve düğün sezonunun açılmasıyla, coğrafi işaretli Trabzon hasırının üretimi hız kazandı. Külçe ve hurda altınların eritilip tel haline getirilmesinin ardından tamamen elde örülerek hazırlanan hasır takılar, bugünlerde üretim atölyelerindeki yoğun mesainin ardından vitrinlere hazır hale getiriliyor. Trabzon’da bir asrı aşkın geçmişi bulunan ve kuyumculuk sektöründe makineye girmemiş tek el sanatı olan…
Manipülasyon, bir kişiyi ya da durumu kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek olarak tanımlanır. Genellikle bilinçli olarak sergilenen bu davranış, karşı tarafın farkında olmadan kararlarını değiştirmesine yol açabilir. Psikolog Jeremy Nicholson’a göre, sosyal ilişkileri ayakta tutan kişiler, genellikle fedakar ve iş birliğine açık insanlar arasından çıkıyor. Ancak bu iyi niyetli kişilerin samimi çabaları, kimi zaman art niyetli ve…