Kene uyarısı: Hastalık ölümcül olabilir
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artış gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artış gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı
Merkezi sinir sistemini etkileyen ve genellikle 20-40 yaş arasında görülen kronik otoimmün bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS), dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyon, Türkiye’de ise 70 binin üzerinde bireyi etkiliyor. Toplumda farkındalığı hâlâ sınırlı olan bu hastalığa dikkat çekmek için Dünya MS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, MS hastalığına dair bir farkındalık projesi de kamuoyuyla paylaşıldı. Proje kapsamında MS hastalığının toplumda yeterince bilinmeyen semptomları yapay zeka teknolojisi kullanılarak “MSafeler” teması altında görselleştirilen eserlere yansıtıldı. Genellikle başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabilen bu belirtileri sanatın diliyle anlatmayı amaçlayan proje, katılımcıların büyük ilgisini çekti.
Toplantının açılış konuşmasını Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü yaparken, etkinliğin moderatörlüğünü diğer konuşmacı olan Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir üstlendi. Basın toplantısında MS tanısına ve hastalık sürecine dair önemli bilgiler paylasıldı ve erken teşhisin önemi anlatıldı. MS’li hastaların yaşam kalitesini yükseltmek için toplumsal bilinçlenmenin gerekliliği ve MS’in bireyler üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkileri vurgulandı.
MS tanısının her 5 dakikada bir kişiye konduğu gerçeğinden hareketle geliştirilen ‘MS’in belirtilerine dikkat et, farkındalıkla güçlen’ mesajının öne çıkarıldığı etkinlikte, Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Multipl Skleroz, kişinin sinir sistemiyle beden arasındaki iletişimi bozan ve farklı şekillerde seyreden karmaşık bir hastalıktır. Her bireyde farklı belirti ve şiddette görülmesi, tanıyı zorlaştıran faktörlerden biridir. Bu nedenle hem toplum hem de sağlık profesyonelleri düzeyinde farkındalık, tanı, hastalık ve tedavi süreci açısından çok kritiktir” dedi.
Türkiye MS Derneği YK Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir ise, “MS hastalarının yaşadığı yorgunluk, görme bozuklukları, denge kayıpları ya da uyuşmalar gibi semptomlar, sıklıkla başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabiliyor. Bugünkü basın toplantımızda, MS hastalığının toplumda yeterince bilinmeyen semptomları yapay zeka teknolojisi ile buluşturularak görselleştirilen eserlere yansıtıldı. Amacımız bu semptomları görünür kılmak, MS’in sessiz ilerleyen yüzüne ışık tutmak, MS hakkında farkındalığın ve erken teşhisin yaşamsal önemde olduğunun altını çizmek” açıklamasında bulundu.
MS hastalığına dair az bilinen semptomları görünür kılmak amacıyla geliştirilen ve yapay zeka teknolojisi kullanılarak üretilen “MSafeler” temalı görsel eserler, basın toplantısının ardından 28 Mayıs tarihinde, Ataşehir Metropol İstanbul AVM’de bir hafta süreyle sergilenecek ve ziyaretçilerle buluşacak.
Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu
Sindirim sisteminin kritik organlarından biri olan pankreasta ortaya çıkan kistler genellikle belirti vermiyor ve çoğu kez başka tetkikler sırasında rastlantısal olarak fark ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkurt, pankreas kistlerinde tedaviyi belirleyen 3 önemli soruyu açıkladı.
Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.
Kahramanmaraş’ta boğazına havuç kaçan 6 aylık bebek, ailesi tarafından hızla hastaneye yetiştirildi, solunum yolu açılıp 10 dakika süren kalp masajıyla hayata döndürüldü
Tahin cilt sağlığını destekleyici rol oynuyor
Tahinin doğrudan kolajen içermediğini ancak kolajen sentezi için kritik öneme sahip bileşenler barındırdığını dile getiren Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Tahin, susam tohumlarından elde edilen bir besin maddesi olup, içerdiği vitamin, mineral, yağ asitleri ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığı üzerinde birçok fayda sağlayabilir. Bunlar arasında amino asitler, E vitamini, B vitaminleri (özellikle B1 ve B6), mineraller (çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum) ve yağ asitleri içerir. Bu besinler cilt hücrelerinin yenilenmesine ve cildin genel sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tahinde bulunan lignan adı verilen antioksidanlar (sesamin ve sesamol gibi) serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarını önlemeye yardımcı olur. Bu, erken yaşlanma belirtilerinin (ince çizgiler, kırışıklıklar) gecikmesine katkıda bulunur ve cildin daha genç ve taze kalmasını sağlar” dedi. Tahinin içerdiği sağlıklı yağ asitleri (linoleik asit, stearik asit, palmitik asit) ve E vitamini sayesinde cildin nem dengesini koruduğunu ifade eden Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Kuruluğu önler ve cilt bariyerini güçlendirir. Bu, cildin daha yumuşak, pürüzsüz ve esnek olmasına katkıda bulunur” ifadesinde bulundu.
Tahindeki çinko, kolajen üretiminde önemli bir rol oynuyor
Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Çinko, kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Kolajen, cildin elastikiyetini ve sıkılığını sağlayan temel bir proteindir, bu da cildin daha güçlü ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Bununla beraber, susam tohumları, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan bileşikler içerir, bu da dolaylı olarak cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlayabilir. Antioksidanlar ve vitaminler sayesinde cilt lekelerinin görünümünü azaltmaya ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabilir” diye konuştu.
İdeal tüketim miktarı ne olmalı?
Kolajen üretimini desteklemek için ideal tüketim miktarına da değinen Prof. Dr. Konuk,“Günde birkaç yemek kaşığı(15-20 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir. Sabah kahvaltılarında veya gün içindeenerji veren sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Salata ve mezelerde sos olarak da kullanılabilir. Bilindiği gibi, Akdeniz mutfaklarında yaygın şekilde kullanıldığı herkesçe bilinmektedir” şeklinde konuştu.
Limon ile birlikte tüketildiğinde direnci artırıyor
Aç karnına tahin yemenin metabolizmayı hızlandırabildiğini de söyleyen Prof. Dr. Konuk, şöyle devam etti: “Enerji verebilir ve kan şekerini dengeleyebilir. Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar ve proteinler sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir. Sabah aç karnına tüketilen tahin, vücudunuza gün boyu ihtiyaç duyacağı besin öğelerini sağlar. Tahintek başına tüketilebileceği gibi pek çok tarifin içinde de kullanılabilir. Örneğin, salata soslarına eklenebilir. Humus gibi gıdaların yapımında tercih edilebilir. Ayrıca kahvaltıda tüketmek veya tatlı ihtiyacını karşılamak üzere pekmezle karıştırılarak yenebilir. Bol C vitamini kaynağı limon ve tahin vücuttaki kan yapıcı madde sayısını artırarak gün içerisinde daha dinç hissetmenizi sağlar. Hastalıklara karşı direnç oluşturarak birçok hastalığa yakalanma riskini en aza indirebilir. Ayrıca, Vücudumuzun günlük vitamin ve mineral eksikliğini gideren bu etkili karışım, özellikle demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve bakır gibi maddeleri vücuda kazandırır.”
Tahin mi, kolajen takviyesi mi?
Hazır kolajen takviyeleri ile tahin tüketimi arasındaki farka dikkat çeken Prof. Dr. Konuk, şu değerlendirmeyi yaptı:“Kolajen, cildin genel yapısının çoğunu veren ve cildin daha gençken sahip olduğu pürüzsüz, genç görünümden çoğunlukla sorumlu olan, hücre dışı matris olarak bilinen ciltteki bir bileşende en bol bulunan proteindir. Kolajen bir protein olduğu için, vücuttaki diğer proteinlere çok benzer. Çünkü sürekli bir devir halindedir ve değiştirilmesi gerekir. Kolajen takviyesinin vücudun kolajen üretimini arttırdığı gösterildiğinden, kolajen takviyesinin cilt kalitesini ve görünümünü iyileştirebileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Kolajen takviyesinin de tahinde olduğu gibi C ve E vitamini desteğiyle alınması tavsiye edilmektedir. Cilt sağlığı için kolajen takviyesi alınıyorsa, etkinliğini artırmak için bu takviyenin vitaminlerle desteklenmesi gerekir. Diğer yandan tahin, kolajen üretimi için gerekli bu desteği doğal olarak sunmasının yanı sıra; cilt hücrelerini yenileme, antioksidan koruma sağlama, cildi nemlendirme, sıkılaştırma ve cilt tonunu eşitleme gibi çok yönlü faydalar da sağlar. Bu bütünsel yaklaşım göz önüne alındığında, tercih kişisel ihtiyaçlara göre yapılmalıdır.”
Susam yağı da doğal bir nemlendirici
Tahinin genellikle beslenme yoluyla tüketildiğinde bu faydaları sağladığını dile getiren Prof. Dr. Konuk, “Ancak susam yağı formunda doğrudan cilde uygulanarak da nemlendirme ve onarıcı etkilerinden yararlanılabilir. Susam yağı, doğal bir nemlendirici ve güneş koruyucu olarak da kullanılabilir, ancak doğrudan güneşe çıkmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak önemlidir. Ayrıca, herhangi bir alerjiniz veya özel bir cilt rahatsızlığınız varsa, tahini veya susam ürünlerini cildinizde kullanmadan önce bir uzmana danışmanız tavsiye edilir” şeklinde sözlerini tamamladı.