Kullanıcı gizliliğini tehdit eden popüler uygulamalar açıklandı
Tüketici hakları savunucusu Which?, her gün yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılan 20 popüler uygulamayı inceledi. Çalışma, bu uygulamaların büyük bir kısmının, kullanıcıların konum bilgisi, mikrofon ve cihazlarındaki dosyalara erişim gibi ‘riskli’ izinler istediğini ortaya koydu.


Daily Mail’de yer alan habere göre bu 20 uygulama, dünya çapında toplam 28 milyardan fazla kez indirildi. Yani Birleşik Krallık’taki bir yetişkinin telefonunda bu uygulamaların birkaç tanesi mutlaka bulunuyor.
Eğer bir kişi bu 20 uygulamanın tamamını telefonuna indirirse, toplamda 882 izin vermesi gerekecek. Bu da kullanıcıların kişisel verilerine erişimi kolaylaştıracak kadar fazla izni kapsıyor.

Riskli izinler, kullanıcıların gizliliği için tehlike oluşturabilecek verilerin toplanmasına olanak tanır. Bu veriler, firmaların kullanıcılara son derece doğru reklamlar sunmasına yardımcı olabilir.
AliExpress, kullanıcılarının konum bilgilerine, mikrofonlarına ve cihazlarındaki dosyalara erişim sağlamak için altı adet riskli izin talep etti.



AÇIKLAMA GELDİ
Meta (WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın sahibi), uygulamalarının mikrofonu arka planda çalıştırmadığını ve kullanıcı etkileşimi olmadan hiçbir erişim sağlamadığını belirtti. Ayrıca, mikrofonun ilk kez kullanılması için işletim sisteminden açık bir onay gerektiği vurgulandı.
Samsung ise, SmartThings dahil tüm uygulamalarının Birleşik Krallık veri koruma yasalarına uygun olarak tasarlandığını ifade etti.
